zaterdag 16 oktober 2010

Meer InDesign CS5 stuff

Met de Netherlands InDesign User Group (nidug) gaat het erg goed. Afgelopen dinsdag 12 oktober j.l. was er weer een meeting bij Adobe. Voor een "uitverkocht" huis gaf Pieter van Helvoirt van 2know een introductie over automatiseren met InDesign. Voorafgaand aan deze meeting ben ik samen met een paar anderen nog tot diep in de nacht bezig geweest om een nieuw nummer van het gratis nIDug Magazine te voltooien. Een lastige klus maar het resultaat mag er weer zijn. Gelukkig zijn er nog steeds (en meer) mensen die in hun spaarzame vrije tijd willen helpen om het magazine te vullen met interessante artikelen en het ook nog eens in een mooi jasje te steken.

Heel leuk een interactieve PDF maar het wordt al bijna tijd om een nieuw hoofdstuk aan het publiceren toe te voegen. Vandaag had ik via Twitter een leuke discussie met Rufus Deuchler over InDesign en dan met name het publiceren naar ePub en verder. De introductie van iPad heeft het ePub gebeuren een enorme boost gegeven. Uitgeverijen zullen snel publicaties geschikt willen maken voor de diverse eBook readers die er op de markt zijn. Gebruikers van InDesign (CS5) hebben dan een voorsprong, althans als je beriedt bent om je kennis van CSS en/of XHTML flink bij te spijkeren. Een simpele "export" is niet genoeg om het gewenste resultaat te bereiken.

Gelukkig zijn er op het grote www al heel wat interessante artikelen en tutorials te vinden. Bijvoorbeeld bij Adobe zelf, De voorzitter/chapter leader van NIDUG, Gabriel Powell, heeft er zelf ook al behoorlijk wat aandacht aan besteed en vergeet zeker niet om op Adobe TV de diverse tutorials te bekijken. Oh voordat ik het bijna vergeet Cari Jansen heeft ook haar best gedaan om het ePub verhaal in combinatie met InDesign te verduidelijken.

Maar wat doen "we" nu met magazines? De stand van zaken die er nu is voor de gemiddelde InDesign CS5 gebruiker is duidelijk. Exporteren van interactieve content naar Flash is geen optie, immers Flash wordt op de zogenaamde iOS devices (iPad/iPhone/iPod Touch) niet ondersteunt. Het Nederlandse bedrijf Woodwing heeft een oplossing maar voorlopig is die oplossing alleen weggelegd voor (grote) uitgeverijen omdat er een compleet CMS systeem aan InDesign moet hangen. Een kostbare zaak. Toch verdient het de aandacht om de (on)mogelijkheden scherp in de gaten te houden. De vraag naar publiceren op iPad zal immers alleen maar toenemen. Je zal als InDesign gebruiker hier bovenop moeten zitten als je de boot niet wil missen of je klanten van dienst wil blijven. Ik weet het, we werken allemaal hard om onze deadlines te halen maar ik zou je toch willen aanraden om de ontwikkelingen te blijven volgen. Een voorsprong in kennis die je nu kan nemen is eigenlijk onbetaalbaar.
*Wordt vervolgd*

2 opmerkingen:

ynpenders zei

De nIDug meeting was weer erg leerzaam. Deze keer behoorlijk technisch, maar dat is voor de afwisseling goed en zonder meer erg leerzaam.
In ieder geval genoeg brein-voer en tips die vroeg of laat van pas gaan komen.

Wat betreft ePublishing... ik ben het met je eens dat het verstandig is om dit te blijven volgen. Het komt niet vaak voor dat we in de gelegenheid zijn om een dergelijke verandering binnen ons vakgebied te volgen.
Woodwing heeft inderdaad al een aardig stukje software ontwikkeld. Deze is overigens ook al geschikt voor publiceren op de Samsung Galaxy. De investering is echter niet voor iedereen weggelegd.

En wat moeten we denken van de ontwikkelingen waarover Adobe maar mondjesmaat iets loslaat? Het ziet er veelbelovend uit en ik snak naar meer informatie. Tot nu blijft het wachten en dagelijks Twitter en RSS-feeds blijven volgen.

Voor wie het nog niet gezien heeft:
http://labs.adobe.com/technologies/digitalpublishing/
http://blogs.adobe.com/digitalpublishing/

MacMickey zei

Adobe laat inderdaad publiekelijk maar mondjesmaat informatie los over de nieuwe mogelijkheden met betrekking to het publiceren naar iPad met InDesign. Voor andere mogelijkheden is er de packager naar .ipa maar dan moet je weer into Flash zijn. Reken er maar op dat er achter de schermen flink gewerkt wordt aan de digitale oplossingen.