vrijdag 17 november 2006

Muis voorspelt einde der tijden....

Even vooropgesteld, ik ben een die-hard Maccer. Gebruik Het Spul al jaren, ja, ik ben verslaafd aan de Mac. Mijn directe omgeving is niet veilig, altijd zal ik bij elke kans die zich voordoet proberen om iemand ook Macverslaafde te laten worden. Een bezoek aan de dichtstbijzijnde dealer is olie op het vuur, de kat op het spek binden. Zelfs mijn eigen kinderen zijn al door de Mac gevormd. De oudste (6 jaar) weet bij vriendjes al te verkondigen dat er Apples zijn en computers die niet werken. Is het geen Apple? Dan werkt het ook niet. Bezoekjes aan de AA (Anonieme Appelaars) brengen ook geen soelaas meer. Begin dit jaar kwam er echter verandering in, Steve Jobs himself was daarvan de Boodschapper.

Gespannen keek ik naar het liveverslag van de Keynote en daarin vertelde Steve dat de geruchten waar waren. Apple ging in zee met Intel. So far, so good. Totdat de eerste berichten van een gehackte versie opdoken en er Wind*^% (ik krijg het niet eens getypt) op een Mac kan draaien. Nog niets aan de hand, dacht ik, whizzkids zullen altijd van alles kunnen verzinnen en het ergste dat ze kan overkomen is dat ze hun mooie Mac slopen. En toen kwam Steve met Boot Camp...

Het einde der tijden was aangebroken! Apple zelf kwam met een legale oplossing om dat systeem uit Redmond op deze prachtige hardware te draaien. Niet als emulatie zoals Virtual PC dat al jaren deed, maar als native, apart op te starten partitie. Gewoon werkend, met drivers waardoor alle randapparatuur werkt. Een golf van switchers en gamers staat ons te wachten, eindelijk een PC die je mag laten zien! Je kan ermee doen wat je wilt en, oh ja, je kunt er ook nog iets als O-es-iks op draaien, maar geen idee wat dat is. Ja joh, je koopt hem gewoon bij een Mek dealer en dan koop je SP2 en die gasten zetten dat er dan netjes voor je op. Kan je gelijk al je games overzetten... mooi joh!

Het dieptepunt in dit verhaal werd bereikt tijdens een bezoek aan de dealer (om toch weer eens een shot onvervalste Apple spullen te kunnen nemen en mijzelf eraan te herinneren dat het toch allemaal wel goed zou komen) haalde ik een gloednieuwe iMac uit de slaapstand en kreeg de schrik van mijn leven. Ik zag het goed (helaas), ik keek naar een onvervalst, groen heuvellandschap met een paar onmiskenbare icoontjes en die verschrikkelijke, hatelijke, user unfriendly Startknop links onderin. XP! Er stond XP te draaien op een nieuwe iMac, bij een Apple dealer. Ok, installeren is dan 1 ding, maar het aanzetten? Een maand heb ik gerouwd, mails geschreven naar Steve (maar nooit verzonden), blogs volgeschreven (maar nooit gepubliceerd), totdat ik de volle betekenis ervan zag. Ik zag het licht, het grote wereldwijde OS X licht.

Apple heeft sinds de ontwikkeling van OS X (dat dus vanaf dag één al op Intel processoren draait) de grootste Trojan Horse gebouwd in de historie van het internet. Door de die hard Mac-evangelisten, zoals ik, die zoveel mensen naar de Mac halen, een tool te geven om het nog makkelijker te maken. Joh, je kan gewoon je software blijven gebruiken, geen probleem. Games? Makkie. MSN? Alles kan, want de ingebouwde cam (ja, ja) werkt ook. Tja, zeg je dan, je moet alleen niet het internet op terwijl je onder XP werkt want dan heb je hetzelfde gelazer als met je oude PC. Probeer OS X eens. En zo gaat Apple langzamerhand de wereld veroveren. Je geeft de mensen prachtig vormgegeven hardware, waar iedereen het systeem van zijn/haar keuze op kan draaien, zo gaan ze langzamerhand toch werken met het beste systeem wat er standaard meegeleverd wordt: OS X.

Muis voorspelt einde der tijden voor Windows.....

3 opmerkingen:

forum romanum zei

een echte column

Anoniem zei

Well done,

You figured it out!

Steve

Bart "Den Tijger" Potoms zei

ik hoop dat je gelijk hebt. Windows verdient niet beter. ene, ik houdt wel van je schrijfstijl.

Windows en Macintosch hebben 1 iets gemeen. Ze verbazen mensen. Windows laat mensen verbazen dat je met kopieëren van goede software nog nergens komt, en Macinstosch verbaast ons met hun eenvoud, souplesse, savoir fare, ...

Think different, think Apple,

Groetjes,

MacFanaat